fbpx
Days
Hours
Minutes
Seconds

Întâlnirea anuală a celor care transformă educația. Soluții croite pe măsură, lecții învățate, exclusivitățile unui peisaj informațional mereu în schimbare și oameni care aduc motivație pentru un viitor mai bun. O întâlnire a minților și bucuria de a învăța. Schimbarea începe în comunitatea celor care fac din educația media o resursă pentru viitorul elevilor. E esențial, iar a fi împreună transformă superputerea profesorilor într-o garanție pentru cetățenie activă și democrație.

Cum a fost la conferință

Speakeri

Cristina Lupu a venit la CJI în 2002. A învățat, a fost motor al creșterii și generator de schimbare. Crede cu tărie că fără jurnalism suntem toți mai vulnerabili și a făcut tot posibilul să sprijine crearea unui mediu sănătos pentru presă. Dar a realizat și că fără media literacy, fără un public educat, media se poate prăbuși în haosul informational, așa că și-a canalizat energia în crearea primului program național de infuzare. E director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent și partenerul profesorilor care vor schimbarea. E superputerea ei.

Cristina Lupu
Director executiv CJI
Bianca Rus este manager de proiecte la CJI unde coordonează mai multe proiecte de educație media, printre care cursul „Introducere în educația media pentru profesori de limba și literatura română și discipline conexe din unitățile de învățământ liceal”, acreditat de Ministerul Educației, în cadrul căruia îi formează pe profesori pentru a integra conceptele de educație media în orele lor obișnuite. Dezvoltă resurse pentru profesori și elevi și este coautoare a unui ghid pentru implementarea lecțiilor de educație media la clasa a IX-a. E superputerea ei.
Bianca Rus
Manager de proiecte CJI
Renee Hobbs este una dintre cele mai importante personalități din lume în domeniul educației digitale și al educației media. În calitate de profesor, cercetător, activist și profesionist în domeniul media, a inspirat educatori de pe patru continente. Hobbs a realizat unele dintre cele mai importante cercetări empirice pe această temă, publicând peste 200 de lucrări academice și profesionale despre educația digitală și media, învățarea digitală, propaganda contemporană și drepturile de autor și utilizarea corectă a acestora. De-a lungul carierei sale, a dezvoltat programe de cercetare și de granturi care au atras peste 5 milioane de dolari în finanțări din surse guvernamentale și filantropice. Împreună cu Paul Mihailidis, este editorul The International Encyclopedia on Media Literacy și este autoarea cărții Mind Over Media: Propaganda Education for a Digital Age.
Renee Hobbs
Cercertător
Andy Stoycheff este fondator și director al NTCenter, o companie privată de cercetare și formare din Sofia. Este responsabil pentru activitățile de educație media și informațională (MIL) din Bulgaria pentru BROD și face parte din grupul de lucru al EDMO care se ocupă de bune practici și standarde în domeniul MIL. Activitatea sa profesională se axează pe dezinformare și pe aspectele cognitive ale acesteia, focusându-se în special pe biasuri cognitive, declanșatori cognitivi și reacții cerebrale, teorii ale conspirației, gândire critică și cetățenie activă. Abordarea sa implică adesea utilizarea conceptelor din neuroștiință, biologie evoluționistă, lingvistică cognitivă și psihologie pentru a dezvolta și testa intervenții MIL durabile și de impact.
Andy Stoycheff
Director NTCenter
Elena Calistru este fondatoarea și președinta Funky Citizens, un ONG românesc care promovează responsabilitatea și transparența guvernamentală prin instrumente de advocacy bazate pe cercetare. Elena a făcut parte din echipa care a lansat Factual.ro în 2014, prima platformă de verificare a faptelor din România, ca parte a angajamentului său de a combate dezinformarea. Este membră a Comitetului Economic și Social European în numele societății civile. Cu o experiență de peste 15 ani în proiecte ale societății civile, expertiza Elenei cuprinde buna guvernare, finanțele publice și advocacy, ceea ce face din ea o voce importantă în eforturile de a crea o societate mai sigură și bine informată.

Elena Calistru
Președinta Funky Citizens
Nicoleta Corbu este doctor în sociologie și profesor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și Director Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat al SNSPA. În prezent, coordonează în calitate de director executiv Centrul de Cercetare în Comunicare. Este vicepreședinte al secțiunii de Comunicare politică a European Communication, Research and Education Association. În prezent, face parte din BROD EDMO hub. A publicat cărţi în domeniile comunicare politică, politici educaționale și efecte media și mai mult de 100 de articole ştiinţifice şi capitole de cărţi. A coordonat și participat în proiecte strategice și de cercetare, în domenii cum ar fi dezinformarea, comunicarea politică, politici educaționale și efecte media.


Nicoleta Corbu
Vicerector SNSPA
Bogdan Cristescu are o experiență profesională de peste 25 de ani în învățământul preuniversitar din România, fiind profesor de matematică, inspector de matematică și inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Bogdan Cristescu
Secretar de stat, Ministerul Educației
Monica Halaszi lucrează în domeniul educației de peste 30 de ani. Predă limba și literatura română la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, este autoare de programe, manuale și auxiliare școlare, formator național în domenii ca evaluarea, dezvoltarea abilităților de viață, educația media. Din 2014 colaborează cu Centrul pentru Jurnalism Independent din România și face parte din echipa de profesori care au implementat programele Predau educație media - Laboratorul de educație și cultură media și Programul de educație media. A coordonat elaborarea programei școlare pentru disciplina opțională Educație digitală și abilități media, aprobată în 2022, prin ordinul ministrului educației. A publicat articole pe teme educaționale în Dilema veche și în Tribuna învățământului și este editorialist la Școala 9.

Monica Halaszi
Profesor și formator
Horia Corcheș este profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Este scriitor (Istoria lui Răzvan, Editura Arthur, Partaj, Editura Art, În sfârșit am o viață perfectă, Editura OMG, O rochiță galbenă, ca o lămâie bine coaptă, Editura Polirom) și deține rubrica permanentă pe teme legate de educație din revista Dilema. A publicat manuale, ghiduri metodice, precum și articole de specialitate, de didactică sau de opinie în diverse reviste. Interesele sale se orientează înspre didactica lecturii și identificarea mecanismelor prin care aceasta participă la procesul mai amplu al dezvoltării personale. De asemenea, este preocupat, din perspectivă didactică, de procesul infuzării conceptelor de educație media în curriculumul disciplinelor de studiu. Este colaborator al CJI în calitate de formator.
Horia Corcheș
Profesor și formator
Cristina Nistor este conferenţiar la Departamentul de Jurnalism si Media digitală din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), unde coordonează programul de jurnalism în limba engleză. În 2022 a fost Visiting Fulbright Scholar la Columbia University New York, unde a cercetat programe de educaţie media din SUA, iar în 2023 a coorganizat The International Conference and Training on Digital and Media Education la UBB, cu sprijinul Fulbright Commission şi a US Embassy din Romania. Începând din 2008 a participat în proiecte media europene precum Innovative educational and media practices for an inclusive and participatory Europe sau Covering Cohesion Policy in Europe MOOC, iar din 2024 face parte din board-ul European Journalism Training Association.
Cristina Nistor
Conferențiar UBB
Julia Nagy este o jurnalistă cu experiență de peste 20 de ani în presă, în radio și TV. Trainer acreditat, ea face parte din echipa de formatori din cadrul Programului de Educație Media derulat de CJI. Pasionată de tehnologie, Iulia este convinsă că a fi educat media este - în vremurile în care trăim - un „upgrade” necesar pentru a supraviețui în haosul informațional care ne înconjoară iar întrebările sunt „firewall”-ul care ne protejează de dezinformări și conspirații.
Julia Nagy
Jurnalistă, MC

Sesiuni

Parteneri

O conferință din:

Semnată de:

În parteneriat cu:

Cu sprijinul:

Contact

Locația evenimentului

Calea Dorobanți 5-7
București

Pentru întrebări

Email : educatiemedia@cji.ro

 

Urmăriți CJI