Fapte și Opinii

Centrul pentru Jurnalism Independent invită cadrele didactice și elevii de liceu să ia parte la o activitate menită să îi familiarizeze pe aceștia cu faptele și opiniile, două concepte esențiale în evaluarea informației pentru a putea lua decizii informate.

În amalgamul de mesaje ce ajung la noi tot mai rapid și într-un volum tot mai mare, mai ales pe internet, poate fi uneori greu să identificăm intențiile din spatele mesajelor, scopurile lor și valorile sau punctele de vedere pe care le transmit. Acest lucru s-a acutizat și mai mult în timpul pandemiei, când informații factuale vitale s-au pierdut într-un haos informațional ce ne-a lăsat confuzi, panicați sau deznădăjduiți. În momente ca acestea, când opiniile prezentate ca fapte împânzesc sfera publică, iar notorietatea unui influencer ajunge să cântărească mai mult decât concluzia unui expert, atunci trebuie să ne punem activ întrebări despre conținutul media pe care îl consumăm.

Ca răspuns la această problemă, lecția își propune unul dintre primii pași în dezvoltarea gândirii critice a elevilor pentru a putea analiza mesajele receptate și sensurile conținute de acestea prin exercițiul conștient de separare a faptelor de opinii, cu scopul final de a dobândi acele competențe care îi abilitează să își construiască propriile opinii și perspective echilibrate.

Pachetul de exerciții practice pus la dispoziția profesorilor include scenarii de activitate la clasă construite pentru conectarea cu disciplina studiată, o prezentare-suport pentru încadrarea teoretică a faptelor și opiniilor, precum și o activitate online dedicată elevilor pentru studiul individual, ce conține un scurt exercițiu de analiză a mesajelor media. Scenariile de activitate propuse se aliniază inițiativei CJI de a promova infuzarea conceptelor de educație media la clasă.

Scenariile de activitate propuse sunt rezultatul implicării profesorilor din Comunitatea de Educație Media în crearea de resurse deschise pentru abordarea integrată a educației media la clasă.

Materiale descărcabile:


1. Fapte și opinii_scenariu_infuzare_limba și literatura română


2. Fapte și opinii_scenariu_infuzare_limba engleză


3. Fapte și opinii_scenariu_infuzare_limba franceză


4. Fapte și opinii_scenariu_infuzare_istorie


5. Fapte și opinii_scenariu_infuzare_științe sociale


6. Fapte și opinii_prezentare

7. Fapte și opinii_activitate online

Pentru informații suplimentare despre proiect și activitate, vă rugăm să o contactați pe Cristina Jamschek, Director de programe CJI, la e-mail: cristina.jamschek@cji.ro sau telefon: 0745 539 412.

Lecția „Accesul la informațiile de interes public” a fost realizată de CJI în cadrul Programului de Educație Media, în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Articolul Fapte și Opinii apare prima dată în CJI.