Programul de Educație Media – Cum arată primul an de intervenție educațională? (Raport)
Raportul este disponibil aici.
La începutul anului 2021, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu susținerea Ministerului Educației și Cercetării, demara programul-pilot de intervenție educațională în domeniul educației media – Programul de Educație Media, demersul strategic derulat de CJI, prin care elevii iau contact la clasă cu concepte de educație media ce îi ajută în dezvoltarea competențelor specifice, în urma instruirii profesorilor în cadrul unui curs de formare complex.
Un an mai târziu, Programul de Educație Media numără:
100 de școli-pilot-media
600 de profesori de limba și literatura română și discipline conexe la nivel liceal înscriși în program
226 de profesori formați, care aduc educația media în activitatea curentă de la clasă
Sute de scenarii de activitate elaborate de profesorii ce au finalizat cursul de formare
Profilul de competențe ale cetățeanului educat media
Diverse alte materiale ce servesc introducerii conceptelor de educație media la clasă
În cadrul Programului de Educație Media, CJI continuă să lucreze și cu alți 92 de profesori din alte 40 de școli, care sunt parte a eforturilor de a aduce educația media mai aproape de elevi încă din anul 2017.
Programul de Educație Media își propune să aducă schimbare și în 2022, prin transformarea demersului educațional, în așa fel încât acesta să răspundă nevoilor reale ale noilor generații de elevi, facilitând dezvoltarea acelor competențe media, care să le permită să interacționeze echilibrat cu media și să se protejeze în fața dezinformării.
Dezvoltarea Programului de Educație Media în perioada 2020-2023 a fost reglementată prin Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 6234/2020, publicat în 5 ianuarie 2021.
Obiectivul programului este ca în 2030 – cel puțin 30% (175.000) dintre elevii de liceu să înțeleagă rolul media într-o societate democratică, să distingă faptele de dezinformare, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze responsabil cu social media.
„Programul de Educație Media” are drept partener strategic de dezvoltare Romanian-American Foundation și beneficiază de sprijinul financiar oferit de (în perioada 2017 – 2021): Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Fondul pentru Inovare Civică, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România, IFEX (International Freedom of Expression Network), UNICEF România.
Articolul Programul de Educație Media – Cum arată primul an de intervenție educațională? (Raport) apare prima dată în CJI.