Cursuri rapide de educație media pentru tineri
Care sunt diferențele dintre fapte și opinii? Ce sunt biasurile? Cum verificăm informațiile pe care le vedem în social media? Vă pot răspunde copiii cu care am lucrat primăvara aceasta la Bacău și Brașov, în cadrul atelierelor de educație media.
În fiecare zi am pregătit câte 20 de adolescenți pentru a se putea lupta cu dezinformarea: pe 25 și 26 martie la Brașov și pe 1 și 2 martie la Bacău. În cadrul atelierelor „FAKE sau NEWS. Curs rapid de educație media” am lucrat cu 80 de tineri care au descoperit ce înseamnă dezinformarea, biasurile, dar și cum facem diferența dintre fapte și opinii.
Cursul rapid de educație media de la Brașov. Foto: Marian Calestru pentru CJI
De ce le place tinerilor educația media?
Le-am cerut să ne spună o idee interesantă de la atelier pe care le-o vor spune și prietenilor lor și iată ce ne-au răspuns:
„Le voi povesti despre site-urile de fact-checking.”
„Importanța verificării informațiilor și știrilor prin mai multe moduri.”
„Cu siguranță le voi spune prietenilor despre subiectele de actualitate discutate și despre cât de important este să diferențiem informațiile adevărate de clickbait și teoriile conspirației.”
„Că trebuie trecută orice informație printr-un filtru.”
„Strategiile de căutare pentru verificarea unei informații.”
„Faptul că noi consumăm mai multă media decât credem.”
„Diferența dintre fapte și opinii și cum ar trebui să o observăm și să o luăm în considerare în validarea știrii/informației.
„Trebuie să avem o doză de scepticism când primim o informație nouă și să nu ne lăsăm influențați de sentimente.”
Atelierele au ca scop să comprime în 8 ore de curs cât mai multe cunoștințe și abilități de media literacy pe care tinerii le pot folosi apoi pentru a putea filtra știrile sau informațiile pe care le văd în feed-urile de pe social media. Astfel, vor putea diferenția între informațiile pe care se pot baza și cele menite să îi inducă în eroare, fiind atenți la sursele pe care le citesc, precum și la cei care emit opinii, fie ele pertinente sau nu. Cum au învățat să facă asta? Analizând texte și videoclipuri împreună cu trainerii, iar la finalul atelierului, lucrând în echipe pentru a pune în practică tehnici de fact checking pentru a identifica dacă anumite știri sunt false sau nu.
Impresii la finalul atelierelor
Ce le-a plăcut cel mai mai mult copiilor de la ateliere?
„Jocurile, informațiile bine structurate, atmosfera și munca în echipă.”
„Prezentarea atractivă, activitățile interactive, varietatea de informații prezentate și originalitatea ideilor.”
„Exercițiile practice, exemplele de actualitate și suportul vizual.”
„Joculețele interactive, exemplele sugerate, atmosfera prietenoasă.”
Ce ne-a plăcut nouă cel mai mult? Că am aflat ce părere au tinerii despre anumiți influenceri aduși în discuție, că am descoperit exemple noi de știri false, pe care ni le-au arătat chiar ei și că am văzut un grup de tineri receptivi să afle cât mai multe despre mass-media.
Cursul rapid de educație media de la Bacău. Foto: Saul Pop pentru CJI
Atelierele „FAKE sau NEWS. Curs rapid de educație media” fac parte din proiectul „Media and Information Literacy (MIL) – Tool for Increasing Adolescents Civil Participation Skills (Phase 2). Helping communities to be better protected from the infodemic” (Educația Media și Informațională (MIL) – instrument pentru creșterea abilităților de participare civilă a adolescenților (faza a doua). Ajutarea comunităților pentru a fi mai bine protejate în fața infodemiei), realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul UNICEF România. În cadrul aceluiași proiect, urmează să aibă loc ateliere de educație media pentru tinerii ucraineni aflați în România.
Articolul Cursuri rapide de educație media pentru tineri apare prima dată în CJI.