Profesoara lunii aprilie
Anamaria Ghiban este formator în cadrul programului național de educație media derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Este Doctor în Filologie, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, cu o experiență de peste 20 de ani în predarea disciplinei și cu o bogată experiență în proiecte educaționale ce promovează laturi diverse ale educației, de la educație media și digitală sau educație cinematografică, la tematici care vizează diversitatea, democrația, promovarea valorilor culturale etc.
Anamaria este, de asemenea, co-fondatoare a Asociației PISC - Profesorii Inovează Școala, consultant educațional în programe pentru dezvoltarea școlilor, autoare de resurse educaționale și deține un blog personal, unde își exprimă opiniile inclusiv despre aspecte variate ale educației, pentru care a obținut premiul Blogger european, acordat de reprezentanța Comisiei Europene în România.

Anamaria Ghiban
Cum/când ai început să predai?
Predau din 2001, de când am terminat studiile universitare. A fi profesor n-a fost neapărat
ceea ce îmi doream, cel puțin nu la momentul acela. Eu voiam să devin jurnalistă, avusesem în liceu și în facultate experiențe care m-au apropiat de mass-media și m-au făcut să îi înțeleg rolul și mi-ar fi plăcut să pot continua în direcția asta. M-am îndreptat totuși către educație, căci imediat după terminarea Facultății de Litere, prima oportunitate de a avea un loc de muncă a fost concursul de titularizare. Am devenit titular în învățământ și de acolo a început parcursul meu profesional în învățământul preuniversitar.
Cum a schimbat media literacy felul în care predai?
N-a fost să fie să devin jurnalistă, dar viața are uneori căile ei inedite de a te întoarce către ceea ce te pasionează… Sub o formă sau alta, jurnalismul a continuat să fie prezent în activitatea mea de profesor, de la faptul că de-a lungul anilor am coordonat reviste școlare sau am organizat concursuri de jurnalism școlar pentru elevii mei, până la faptul că la un moment dat am început să scriu pe un blog personal, unde mă întorc și astăzi din când în când. Cea mai consistentă experiență care mi-a conservat legătura aceasta cu jurnalismul a fost însă întâlnirea cu educația media – o întâlnire revelatorie, aș putea spune – pe care mi-a prilejuit-o Centrul pentru Jurnalism Independent, prin activitățile de educație media dedicate profesorilor și elevilor, în care mă implic din 2017. Iar revelația a fost legată mai ales de faptul că educația media îmi permite să conectez, mai bine decât o făceam înainte, ceea ce le predau elevilor la disciplina Limba și literatura română cu aspecte concrete din viața lor. Cred cu tărie că rolul profesorului este de a-i ajuta pe elevi să se dezvolte ca oameni, dincolo de o disciplină de studiu sau alta. Iar educația media vine să sprijine acest lucru, prin conectarea permanentă a ceea ce se întâmplă în clasă la ceea ce se întâmplă dincolo de școală, în societate.
Care e conceptul tău preferat?
Libertatea de exprimare, fără îndoială! Cred că este unul dintre drepturile fundamentale pe care le avem, un drept care trebuie bine înțeles de către toată lumea și apărat cu orice preț. Din păcate, sistemul educațional românesc are în spate o moștenire istorică grea, care nu a permis exersarea acestui drept ani buni. De aceea, cu atât mai mult, este necesar ca în secolul acesta să existe preocupare pentru a încuraja libertatea de exprimare, cu tot ce presupune înțelegerea și exersarea ei, care trebuie susținute de școală.
Acest material face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul „Digital literacy transformation for Romanian Youth”, proiect finanțat de Fondation Botnar, coordonat de CJI și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT.
Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.