Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media

Educația media este o unealtă mai mult decât necesară pentru a putea recunoaște formele dezinformării. Cu toții trebuie să fim pregătiți și echipați cât mai bine pentru a nu cădea pradă dezinformării. Asta ne-am propus să facem împreună cu partenerii din cadrul proiectului BROD pentru următorii ani.

Ce este BROD

Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală își propune să creeze un centru internațional și multidisciplinar pentru detectarea, analiza și combaterea dezinformării care circulă în Bulgaria și România.  Este un hub al European Digital Media Observatory (EDMO), observator independent finanțat de Uniunea Europeană.

Ce își propune BROD

Proiectul activează pe două direcții, pe de-o parte își propune să susțină și să pregătească jurnaliștii pentru a avea instrumentele de educație media necesare pentru a recunoaște și evita orice formă a dezinformării. Pe site-ul brodhub.eu sunt disponibile instrumente și baze de date de fact-checking puse la dispoziție de Factual și APF.

În plus, vorm organiza cursuri și evenimente de educație media pentru tinerii și adulți și vom realiza materiale educaționale axate pe reziliența la dezinformare și verificarea informațiilor. 

Ce activități va desfășura CJI în cadrul proiectului

10 cursuri de educație media care vor pregăti 250 de profesori de limba și literatura română pentru a preda noțiunile studiate la clasele de liceu3 cursuri pilot de educație media pentru pregătirea profesorilor care predau la gimnaziuRealizarea de materiale de educație media ce vor fi postate pe portalul edmo.euRealizarea unor campanii de promovare și a materialelor educaționale necesare, concepute special pentru jurnaliști, profesori, bibliotecari și persoanele vulnerabile în fața dezinformării – tinerii și adulțiOrganizarea de evenimente pentru a promova importanța educației media în rândul publicului larg

Durata proiectului

Proiectul a început în decembrie 2022 și se desfășoară pe o perioadă de 30 de luni, până în mai 2025.

Parteneri

GATE Institute – BulgariaȘcoala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) – RomâniaFunky Citizens – RomâniaXWIKI SOFTWARE – RomâniaGLOBSEC – SlovaciaAgence France Presse (AFP)Athens Technology Center – GreciaBulgarian National Television – BulgariaVitosha Research EOOD – BulgariaSirma AI EAD (ONTOTEXT) – BulgariaNational Training Center – Bulgaria

Acest proiect beneficiază  de o finanțare de la Uniunea Europeană sub numărul contractului: 101083730 — BROD. Acest document reflectă numai punctele de vedere ale consorțiului independent, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.

Articolul Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media apare prima dată în CJI.