De ce e importantă educația media?

Conferința „Fake sau news? Învață să pui întrebările care te apără”

Care este abilitatea esențială pentru a naviga haosul informațional al acestor zile? Cea de-a pune întrebările corecte. Prima dintre ele, „fake sau news?” E fals sau știre? Pentru că doar punând(u-ne) astfel de întrebări ne putem antrena gândirea critică pentru perioadele de criză și putem naviga mai ușor contextele dificile.

Aceasta a fost ideea de la care am plecat când am organizat a doua ediție a conferinței de educație media. Conferința „Fake sau news? Învață să pui întrebările care te apără” face parte din Programul de Educație Media, este semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent și UNICEF, și a fost realizată cu sprijinul Romanian-American Foundation.

Conferința din 20 mai 2023 a răspuns profesorilor, tinerilor, ONG-urilor, jurnaliștilor și tuturor celor interesați de educație media. Am prezentat contextul european și național privind educația media, cu provocările și succesele din ultimii doi ani, și am discutat despre modul în care educația media pregătește tinerii să facă față perioadelor de criză.

Vă rugăm să acceptați statistics, marketing cookie-uri pentru a viziona acest videoclip.
Vă rugăm să acceptați statistics, marketing cookie-uri pentru a viziona acest videoclip.

„Avem nevoie de toată lumea la masă. Mă bucur că avem alături de noi Ministerul Educației, reprezentanți europeni. Aș merge pe dezvoltarea competențelor transversale. Educația media este despre cum gândim. Asta ar trebui să facă școala.” Așa a început dezbaterea cu reprezentanți ai autorităților, membrii RAF și UNICEF, deschisă de Cristina Lupu, director executiv al CJI.

Întrebată de ce este vitală educația media în zilele noastre, Despina Andrei, manager comunicare și strângere de fonduri la UNICEF România a răspuns că „educația media este crucială pentru copii pentru că îi ajută să facă față perioadei de infodemie pe care o traversăm cu toții”. Tot din perspectiva UNICEF, educația media este „o competență esențială pentru copii și tineri”, o abilitate a secolului 21 care trebuie predată în școli, astfel încât aceștia să devină cetățeni activi în societate, conform Annei Riatti, reprezentanta UNICEF în România. 

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației a vorbit despre nevoia de educație media în școli, din prisma unui profesor: „Nevoia de educația media este foarte mare. Programul nostru este un pas esențial pentru a pregăti tinerele generații pentru crize ca cele pe care tocmai le-am traversat, pandemie, război și alte provocări. Avem nevoie de educație media pentru a ști cum să ne apărăm, pentru a ne proteja de bullying, de limbajul urii. Trebuie recunoscut efortul pe care îl fac CJI și UNICEF în pregătirea profesorilor din 10 universități pentru ca noile generații să ducă educația media în clase. […] Transmitem un mesaj inclusiv prin ringtone-ul de la telefonul care sună în pauze. Trebuie să știm asta și să avem grijă de rolul nostru ca profesori.”

Educația media în context european

Modul în care putem face educație media a fost abordat și dintr-o perspectivă mai largă în cadrul discuției cu Valeria Kovtun, fondatoarea programului de educație media din Ucraina, Filter. Aceasta a vorbit despre necesitatea educației media în programa școlară încă din 2008 și despre cât de importantă a devenit edcuația media când a început războiul. „În Ucraina, acest lucru (n.r. educația media) este vital, deoarece este vorba, în primul rând, de siguranța personală și de siguranța celor dragi.”

Ateliere de educație media

În a doua parte a conferinței, am organizat trei ateliere pentru participanți. Unul dintre workshop-urile adresate profesorilor, „Cum abordăm subiecte dificile din media la clasă?”, a fost ținut de Anamaria Ghiban și Cristina Mocanu, profesori și formatori în cadrul programului de educație media desfășurat de CJI. 

Anamaria Ghiban crede că educația media este necesară atât pentru adulți, cât și pentru elevi: „Este vitală educația media pentru că altfel cred că ne-am pierde în haosul informațional din jurul nostru și mai este vitală educația media pentru că trăim într-o lume în care copiii noștri au nevoie să fie ghidați în tot ceea ce li se întâmplă în jur și au nevoie să facă conexiuni cu viața lor de zi cu zi.” Cristina Mocanu a vorbit despre de ce este nevoie ca profesorii să infuzeze concepte de educație media: „pentru că profesorii au nevoie ei înșiși de instrumentele pe care educația media le oferă, pentru a fi ei înșiși informați și, mai departe, pentru a-i ajuta pe elevi să navigheze media.”

Profesorii au mai putut participa la atelierul „Cum ne construiesc poveștile realitatea?”, ținut de Oana, alumni activ în Boardul Copiilor, și de Dragoș, membru al Boardului Copiilor. „Toate cuvintele și toate imaginile circulă cu o viteză halucinantă și este foarte important să ne asigurăm că știm cu adevărat cu ce fel de informații intrăm în contact, că știm să ne informăm corespunzător, să selectăm informația și, mai departe, că atunci când o multiplicăm, o multiplicăm într-o formă corectă”, a spus Oana. Dragoș a vorbit în cadrul panelului cu Boardul Copiilor, Consiliul Național al Elevilor și UNICEF despre cum rolul educației media este acela de a ne învăța să filtrăm informația, să ne dăm cu un pas în spate și să verificăm.

Educația media prin ochii adolescenților

Tinerii prezenți la conferință au luat parte la atelierul „Cum ne putem apăra de noi înșine? Despre biasuri”, unde s-au întâlnit cu Rafaela, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, și Mihnea, vicepreședinte în Consiliul Județean al Elevilor Suceava. Rafaela vede educația media ca necesară în lupta cu dezinformarea: „Ținând cont de faptul că suntem zilnic bombardați cu o mulțime de informații și o parte din ele sunt false, e foarte important să fim educați media pentru că ajungem să fim afectați de informațiile respective și dacă nu învățăm tehnicile eficiente prin care să le filtrăm înainte să le procesăm ca fiind adevărate suntem foarte, foarte predispuși să cădem în plasa dezinformării și a manipulării.” 

Conferința de educație media este un eveniment recurent organizat de CJI, începând din 2021 pentru a promova educația media. În cadrul Programului de Educație Media, CJI a format 454 de profesori care au lucrat la clasă cu mai mult de 60.000 de elevi. Informațiile oferite în cadrul activităților de multiplicare au ajuns la peste 4.500 de cadre didactice și peste 100.000 de elevi din toate ciclurile de studiu.

Articolul De ce e importantă educația media? apare prima dată în CJI.