Rescrierea perspectivelor: Reprezentări ale genurilor în media

Strategia Comisiei Europene privind egalitatea de gen 2020-2025 aduce în discuție progresele lente realizate în Uniunea Europeană în acest domeniu1. Presa poate avea un rol important în combaterea stereotipurilor de gen prin modul în care portretizează societatea, iar sistemul de educație ar trebui să combată atitudinile discriminatorii prin transmiterea principiilor care stau la baza egalității de gen și prin informarea cu privire la consecințele negative ale perpetuării unor atitudini sexiste.

Ce ne propunem

Proiectul Rewrite: Gender Narratives in the Media (RGNM) își propune să analizeze prejudecățile de gen din mass-media românească și să promoveze o abordare care nu este influențată de stereotipurile de gen în ceea ce privește receptarea și redactarea de materiale de presă. 

Ce activități vom desfășura

Un studiu despre stereotipurile de gen din presa din România Ateliere pentru studenții din 4 orașe, care vor învăța cum să recunoască stereotipurile de gen din mass-media și să promoveze reprezentări echitabile ale identităților de gen în media online și offline. Aceștia se vor întâlni cu traineri din zona educației media și a reprezentării de gen, urmând să învețe cu ajutorul metodei Teatru Ziar cum să analizeze critic și să reflecteze asupra modului în care genurile sunt reprezentate în presă. 

În cadrul acestor ateliere, CJI va aborda alături de participanți concepte de educație media precum consumul de media, biasuri cognitive, fapte și opinii, limbajul persuasiunii și dezinformare, dintr-o perspectivă de gen.

O campanie de conștientizare adresată jurnaliștilor, instituțiilor publice, societății civile și publicului larg care să aducă în discuție egalitatea de gen și reprezentarea ei în mass-media din România

Durata proiectului

Proiectul a început în ianuarie 2023 și se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni.

Parteneri

Proiectul RGNM – Rewrite Gender Narratives in the Media derulat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI și Asociația Iele-Sânziene este co-finanțat de către Comisia Europeană.

Articolul Rescrierea perspectivelor: Reprezentări ale genurilor în media apare prima dată în CJI.