Importanța presei și a educației media pentru democrație, ediție specială CJI30. Ioana Avădani și Cristina Lupu în Laboratorul de educație media

De Ziua Mondială a Libertății Presei, am pregătit o ediție specială despre importanța presei și despre rolul pe care l-a avut Centrul pentru Jurnalism Independent în a susține jurnaliștii în cei aproape 30 de ani de activitate. Am început cu traininguri pentru jurnaliști și am continuat prin a susține presa în diferite moduri – contribuind, spre exemplu, la accesul jurnaliștilor la informație, susținând adoptarea legii 544/2001. „Noi am fost prima organizație din România care a organizat o dezbatere pe tema accesului la informație. Era o noțiune cu totul și cu totul nouă. […] Prima discuție, noi am avut-o în februarie 2000. Legea a fost adoptată în octombrie 2001, deci în spațiul a doi ani de zile s-a adoptat o lege absolut fundamentală pentru dezvoltarea democratică a României”, povestește Ioana Avădani, președintele boardului CJI.

Cum a devenit educația media o parte importantă a activității pe care CJI o desfășoară? Povestește Cristina Lupu: „Unul dintre motivele pentru care am început noi să facem educație media sau să lucrăm cu copiii, într-o primă fază, a fost ideea că jurnalismul nu poate să existe fără public și că dacă publicul nu înțelege jurnalismul, nu respectă valoarea sau nu își dă seama de ce e important jurnalismul în democrație, jurnalismul o să moară.” De ce credem că este importantă educația media? Pentru că scopul educației media nu este să te ajute să citești ceva anume, ci, așa cum spune Ioana Avădani, „educația media este menită să te ajute să citești orice, să interpretezi orice”.

Despre rolul jurnaliștilor într-o societate și încrederea publicului în presă, despre nevoia ca fiecare dintre noi să își pună întrebări și să fie curios, dar și despre istoria CJI-ului ca apărător al valorilor democratice, aflați în cel mai recent episod din Laboratorul de educație media.

Podcastul face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul BROD – Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală.   

Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.