Social media – vânzări vs. informare. Dragoș Stanca în Laboratorul de educație media

Dragoș Stanca este antreprenor, expert media și inițiatorul Ethical Media Alliance. În cel mai recent episod din Laboratorul de educație media vorbește despre cum funcționează social media, despre trenduri și despre ce tipuri de conținut consumă utilizatorii de pe Facebook, Instagram sau TikTok.

„Nu poți să folosești un instrument care a fost gândit pentru a genera vânzări, pentru informarea și răspândirea informațiilor de interes public, pentru simplul motiv că informațiile de interes public nu sunt din concept fundamental gândite să fie virale, informațiile de interes public sunt gândite să fie utile unei decizii, să spun așa, la un nivel civic,” explică Dragoș Stanca.

În schimb, mesajele politice pot fi făcute astfel încât să fie virale pe social media. Urmarea? „Practic, noi am comoditizat democrația via rețelele de socializare. Am transformat în marfă inclusiv partea ideologică.”

Dragoș Stanca vorbește și despre cum inteligența artificială ar putea deveni un tool din ce în ce mai util pentru informarea corectă. Ce este esențial acum, dar și pe măsură ce tehnologia avansează? Să ne punem întrebări – „Trebuie să avem din ce în ce mai multe discuții în așa fel încât tot mai mulți oameni să își pună întrebări de genul ăsta: sunt eu produsul? Acest tool este gândit în interesul meu sau în interesul celor care l-au produs?”

Podcastul face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul BROD – Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală.   

Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.