Dezinformare, comunicare politică și vot. Mădălina Boțan în Laboratorul de educație media

„În momentul de față, platformele de tehnologie, marile platforme, au posibilitatea de a stoca, și fac asta, date despre noi care sunt în filigran, adică au atât de multă informație despre noi, ei știu foarte clar deja cam la ce suntem predispuși să reacționăm, tocmai bazându-se pe amprenta noastră digitală, pe subiectele care ne interesează. Gândește-te că au foarte multe information points despre noi prin like-urile pe care le dăm, prin ce postăm, prin ce comentăm, prin locurile pe care le vizităm, prin geolocație. Adică ei deja știu foarte clar profilul fiecărui utilizator, și atunci datele respective sunt foarte valoroase, fiindcă sunt folosite pentru a ni se vinde ceva, inclusiv un candidat, un partid,” spune Mădălina Boțan, cercetătoare în cadrul proiectului BROD (Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media) și conferențiar universitar dr. la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Facultatea de Comunicare.

„Toate studiile arată că votăm emoțional, nu rațional. Și nu suntem dispuși să parcurgem prea multe informații nici când vine vorba de a vota cu cineva. Până la urmă tot emoțiile, tot gut feeling- ul, dacă rezonăm sau nu cu personajul respectiv, dacă ne place sau nu, aspectul fizic contează, toate studiile arată asta, deci [n.e alegerile noastre] sunt foarte, foarte subiective”, explică Mădălina. Mădălina vorbește și despre ce idei sau valori influențează modul în care românii votează și de ce este polarizarea un pericol pentru o societate.

Cum suntem targetați în perioadele electorale și cum putem evita dezinformarea pentru a vota în cunoștință de cauză, dar și de ce este important să mergem la vot, aflați din cel mai recent episod din Laboratorul de educație media.

Podcastul face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul BROD – Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală.   

Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.