Profesorul lunii iunie

Adriana Gruia

Profesoară la Colegiul Național „Ioan Slavici”, Satu Mare
„Predau limba și literatura română, iar orele sunt infuzate constant cu aromă de educație media, ceea ce e pe gustul elevilor, iar eu sunt mulțumită fiindcă e dificil să-i surprinzi pe adolescenți. ”

Cum/când ai început să predai?

Predau de 23 de ani. La finalul anului 2021 am urmat online cursul de educație media cu o durată de 60 de ore! Pare un timp foarte lung, dar profesionalismul formatoarelor Monica Halaszi și Bianca Oanea m-a cucerit. A fost un timp de calitate petrecut alături de colege din toată țara! Mi-aș fi dorit să fie față-n față pentru a simți energia ideilor și dinamica grupului. Oricum, e o experiență pe care aș repeta-o!

Cum a schimbat media literacy felul în care predai?

În lumea digitală, unde fluxul de informații e copleșitor, media literacy e farul ce ne luminează drumul. Cu certitudine, să verificăm sursele, să nu cădem în capcane, să ne apărăm democrația, să nu fim înșelați de minciuni sumbre a devenit mai ușor. E important să discernem adevărul într-o mare de zvonuri, să construim o societate prietenoasă și echilibrată, iar materialele puse la dispoziție de CJI sunt exact ce trebuie. Vă mulțumesc!

Care e conceptul tău preferat?

Cum funcționează biasurile cognitive pentru că îmi confirmă cât de importante sunt amintirile, cât de ușor suntem păcăliți de fluența euristică sau cât de mult iubim poveștile!

Acest material face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul BROD – Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală.   

Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.