Un nou curs CJI de educație media pentru profesori: 100 de locuri disponibile

Vreți să îi sprijiniți pe elevi să își dezvolte gândirea critică și să navigheze media în mod responsabil? Vă invităm să participați la cursul „Introducere în educația media pentru profesori de limba și literatura română și discipline conexe din unitățile de învățământ liceal”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în cadrul Programului de Educație Media, și acreditat de Ministerul Educației. Puteți citi mai multe despre curs aici.

Procesul de înscriere

În această iarnă avem 100 de locuri disponibile pentru profesorii de limba și literatura română care predau la liceu în unitățile de învățământ de stat. Cursul este gratuit și are 15 credite transferabile.

Pentru înscriere completați formularul de aici până vineri, 22 noiembrie. În procesul de selecție se va ține cont de ordinea înscrierilor și de motivația pe care o aveți pentru a participa la curs, conform formularului de înscriere.Profesorii selectați vor fi contactați apoi pe mail de către echipa CJI, pentru a primi contractul de formare. Înscrierea este finalizată doar în momentul trimiterii contractului semnat.

Despre curs

Veți beneficia de formare și mentorat gratuite și veți face parte din comunitatea de educație media – o comunitate de învățare și practică pentru profesorii implicați în program – unde oferim constant resurse și organizăm întâlniri online. 

Programul de formare și activitățile suplimentare vă vor pregăti să includeți elemente de educație media în procesul de predare-învățare, la orele de limba și literatura română. Implementarea la clasă va fi mentorată de CJI în perioada ianuarie 2025 – iunie 2026.

Cum se va desfășura cursul

Cursul are 15 credite transferabile și se desfășoară în perioada 10 ianuarie – 17 februarie 2024.

În total, cursul necesită 60 de ore: sincron, sesiunile online cu formatorii, pe Zoom (30 de ore) și asincron, activități de studiu individual pe platforma de educație media (30 de ore). 

Participarea la toate sesiunile de pe Zoom este o condiție obligatorie pentru finalizarea cursului. Cele 4 sesiuni online de activitate sincron împreună cu formatorii se vor desfășura conform următorului calendar:

Săptămâna 1 – vineri, 10 ianuarie (durată 3 ore, interval 16.00-19.00), sâmbătă, 11 ianuarie (durată 5 ore, interval 09.00-14.00),

Săptămâna 2 – vineri, 17 ianuarie (durată 3 ore, interval 16.00-19.00), sâmbătă, 18 ianuarie (durată 5 ore, interval 09.00-14.00),

Pauză – o săptămână

Săptămâna 3 – vineri, 31 ianuarie (durată 3 ore, interval 16.00-19.00), sâmbătă, 1 februarie (durată 5 ore, interval 09.00-14.00),

Săptămâna 4 – vineri, 7 februarie (durată 3 ore, interval 16.00-19.00), sâmbătă, 8 februarie (durată 3 ore, interval 09.00-12.00).

Activitatea asincron, de învățare pe platforma online, pusă la dispoziție pentru participanți, va fi realizată în perioada 10 ianuarie – 17 februarie 2025, în ritmul de învățare al fiecărui participant.

Pentru a intra în procesul de evaluare finală, profesorii vor depune portofoliul până la data de 28 februarie 2025. Acesta constă în: completarea unui jurnal media, dezvoltarea unui scenariu de activitate original, implementarea a două activități distincte de infuzare a educației media la clasă și filmarea a două videoclipuri de maximum 5 minute fiecare, care să surprindă etape din activitățile implementate la clasă.

Implementarea la clasă va fi mentorată de CJI în perioada ianuarie 2025 – iunie 2026. CJI vă va oferi în timpul cursului scenarii de activitate de infuzare pe care le puteți folosi la clasă, iar după încheierea cursului, diferite resurse de educație media ce pot fi folosite cu elevii. 

Contact

Pentru informații suplimentare despre program sau procesul de înscriere, vă rugăm să ne contactați pe adresa de email educatiemedia@cji.ro sau la numărul de telefon 0733 710 216, persoană de contact Alina Anton.

Din 2017, CJI a format peste 800 de profesori care au lucrat la clasă cu aprox. 120.000 de elevi. În plus, informațiile oferite în cadrul activităților de multiplicare au ajuns la peste 10.000 de cadre didactice și peste 240.000 de elevi din toate ciclurile de studiu.

Generația IX a cursului „Introducere în educația media pentru profesori de limba și literatura română și discipline conexe din unitățile de învățământ liceal” este realizată de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în cadrul proiectului „Educație media digitală pentru tinerii din România“, proiect finanțat de Fondation Botnar, coordonat de CJI și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT. Cursul face parte din Programul de Educație Media al CJI. Cursul este, de asemenea, cofinanțat prin parteneriatul cu Romanian American Foundation și prin proiectul BROD (Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media).

Articolul Un nou curs CJI de educație media pentru profesori: 100 de locuri disponibile apare prima dată în CJI.