Profesorul lunii februarie

„Cred cu tărie în rolul pe care educatorii îl au în formarea și dezvoltarea copiilor și a tinerilor! Cred că noi ar trebui să fim acele modele pe care elevii noștri să își dorească să le urmeze astfel încât noi toți să putem trăi într-o societate care respectă și promovează valori precum educație, respect, empatie, solidaritate, altruism și curaj, printre altele!”

Cum/când ai început să predai?

Predau din 2002, imediat după ce am terminat Facultatea de Litere, Istorie și Jurnalistică din Sibiu. În primii 3 ani am predat în două școli din mediu rural iar din 2005 predau în Făgăraș, la aceeași școală unde am fost elevă 12 ani. Simt că am o legătură specială cu acest loc care m-a format și care îmi oferă șansa de a contribui la dezvoltarea și educarea multor generații de copii și tineri. Cred în puterea acestei comunități și în binele pe care îl putem face împreună!

Sunt unul dintre puținii profesori care au șansa să fie alături de o parte dintre elevi începând cu clasa pregătitoare și terminând cu clasa a XII-a.  Datorită acestui fapt, îmi este ușor să mă adaptez nevoilor pe care le observ de-a lungul  anilor la ei și să vin cu concepte și idei care să îi motiveze să se implice în activități sau să participe la evenimente, care  îi ajută să se dezvolte.  Sunt conștientă că limba engleză poate fi învățată dintr-o multitudine de alte surse și tocmai de aceea îi provoc pe elevi să își dezvolte gândirea critică, să învețe cum să își susțină punctul de vedere cu argumente bine structurate, să lucreze în echipă și să găsească soluțiile cele mai potrivite pentru preocupările lor.

Anca Barbu

Profesoară de limba și literatura engleză, Colegiul Național „Doamna Stanca”

Îmi doresc ca toți elevii mei să dobândească competențe și abilități necesare învățării pe tot parcursul vieții. De aceea am propus până acum cursuri opționale de educație ecologică, cultură și civilizație engleză și drepturile omului, urmând să propun și unul de educație media.Predau aceste opționale datorită participării mele la activități de formare, fiind conștientă de nevoia mea de perfecționare continuă.

Cum a schimbat media literacy felul în care predai?

Media literacy este unul dintre cursurile care mi-a adus enorm de multă energie și motivație! Îmi oferă oportunitatea de a integra și infuza la clasă concepte și noțiuni esențiale pentru educația copiilor și a tinerilor.  Mi-a deschis un orizont mult mai larg decât aș fi crezut și m-am simțit pregătită să am o abordare mai directă a anumitor concepte și subiecte care îi preocupă pe elevii mei. Împreună, am început să punem întrebările potrivite, să căutăm răspunsuri folosind surse credibile, să identificăm aceste surse și să le menționăm în fiecare proiect la care lucrăm.

Care e conceptul tău preferat?

În ceea ce privește conceptele de educație media, îmi este greu să aleg doar unul. Depinde de clasă și de vârsta elevilor. La cei mai mici aș menționa amprenta digitală și persuasiunea, iar la elevii de liceu biasurile cognitive, haosul informațional și deconstrucția de mesaj. Este fascinant să le urmăresc reacțiile când ”descoperă” informații noi și realizează că sunt nenumărate aspecte de care trebuie să țină cont pentru a folosi cu încredere și responsabilitate orice canal media.

Acest material face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul „Digital literacy transformation for Romanian Youth”, proiect finanțat de Fondation Botnar, coordonat de CJI și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT.

Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.