Profesoara lunii martie

Predau limba engleză la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița. Cred că am cea mai frumoasă meserie din lume și chiar și în condițiile școlii românești, tot nu aș schimba-o, dacă ar fi s-o iau de la capăt. Elevii mei îmi dau zilnic puterea de a continua, dar mă și provoacă să mă străduiesc să fac mai bine, să schimb direcția, să experimentez, să aduc perspective noi în complicatul proces al învățării. Încerc să îi ghidez să devină niște oameni buni, cu valori solide, niște cetățeni informați, activi și responsabili, nu doar buni cunoscători ai limbii engleze. 

Cum/când ai început să predai?

Am început să predau la 22 ani, când am terminat facultatea. Primul meu job a fost la liceul din orăseșul unde m-am născut, care nu mai avusese profesor de engleză „calificat” de ani de zile, așa că am început în forță, cu o normă și jumătate de predare :)) Adevărul e că habar nu ai pe ce lume ești când termini facultatea, nu te pregătește aproape deloc pentru ce înseamnă să te afli în fața unei clase de elevi și să le transmiți cunoștințe, valori etc. Dar m-am dumirit rapid și am supraviețuit, ba am ajuns să-mi și placă. Am predat apoi la un liceu de Arte Plastice, a fost o plăcere să lucrez cu și între artiști, acolo am învățat libertatea și non-conformismul. De vreo 20 de ani predau la actualul colegiu național, unde sunt „acasă” și unde mă străduiesc să fac bine.

Venera Roth-Gross

Profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Andrei Mureșeanu” din Bistrița

Cum a schimbat media literacy felul în care predai?

Din 2018, de când am descoperit CJI și am avut o săptămână de vară plină de „wow!” la cursul lor, am căpătat și mai mult curaj să fac lucrurile așa cum intuiam că trebuiesc făcute. Am început să infuzez orele de limba engleză cu noțiuni de educație media, dar și să predau un curs opțional de educație media. Am acum convingerea că gândirea critică, aplecarea asupra problemelor societății și ale lumii, analizarea acțiunilor și fenomenelor din jurul nostru cu ochi critic, deconstrucția oricărui mesaj care ajunge la noi, sunt abilități care pot fi învățate în același timp cu cele ce țin de limbă engleză. Sunt fericită să predau materia asta, care îmi oferă libertatea de a îi învăța pe elevi multe alte lucruri folosind limba engleză ca vehicul. Cred cu tărie că infuzarea orelor noastre cu noțiuni de educație media îi face pe elevi viitori cetățeni atenți, critici și responsabili.

Care e conceptul tău preferat?

Căutarea verticală si laterală cred că sunt instrumente vitale în ziua de azi, când se întâmplă lucruri surprinzătoare datorită dezinformării. Îmi place să îi învăț pe elevi cum facem verificarea informației. Dar și care sunt diversele forme pe care le ia dezinformarea. Fiindcă oamenii nu stăpânesc tehnici de bază în a filtra informațiile care ajung la ei, se ajunge la scenarii distopice în societate. Și bias-urile cognitive sunt un dușman serios al omului care primește informație din media. Îmi place să le vorbesc elevilor despre ele și să văd cum ei realizează că au prejudecăți, că toți avem, și cât de important e să încercăm să scăpăm de ele, sau măcar să căutăm/primim informație conștienți fiind de bias-urile noastre. Cum arată o știre corect construită, diferența dintre fapte și opinii, limbajul persuasiunii, propaganda, toate sunt concepte pe care le abordez în procesul de infuzare, dar simt acut că, la nivel macro, e nevoie de mai mult. Mai mult de câteva sute de profesori care fac educație media. Cred că efortul de educare în domeniul media a populației ar trebui înțeles mai bine de către state și guverne. Efortul ar trebui să fie global și constant. 

Acest material face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul „Digital literacy transformation for Romanian Youth”, proiect finanțat de Fondation Botnar, coordonat de CJI și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT.

Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.