Educația media – scut împotriva infodemiei

București, 24 octombrie 2022

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și UNICEF continuă în 2022 programele de educație media, prin activități pentru jurnaliști și pentru profesori. Nevoia de educație media este tot mai acută în ultimii ani, 55% dintre români declarând că au fost expuși la știri false și dezinformare[1].

Situațiile de criză, precum pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și recesiunea economică previzionate pentru anul viitor, sunt un mediu prielnic propagării informațiilor false și dezinformării. Astfel, educația media capătă un rol și mai important în viața cetățenilor unei democrații deoarece dezvoltă abilitățile de identificare, înțelegere și evaluare critică a diferitelor tipuri de informații, în special pentru copii și adolescenți, care sunt mai vulnerabili în fața dezinformării.

Continuând parteneriatul cu UNICEF în România, CJI va lucra cu jurnaliștii pentru a pune în prim-plan modalități de abordare a subiectelor sensibile legate de crize, prin sesiuni de formare dedicate. În plus, pentru a încuraja participarea copiilor și adolescenților la conversația publică, programele de educație media vor fi implementate în noi școli și universități.

Deși există unele perspective naționale de abordare a educației media, precum și o presiune europeană în acest sens, sunt încă multe de făcut. Dacă vrem ca oamenii să nu mai cadă în capcana dezinformării, trebuie să îi ajutăm să selecteze și să înțeleagă abundența de informații disponibile. Iar asta e posibil doar dacă programul de educația media ajunge în cât mai multe școli și dacă jurnaliștii sunt susținuți să își practice meseria așa cum trebuie.

Cristina Lupu, Director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent

Provocările prezentului ne arată că avem nevoie mai mult ca oricând de educație media pentru copii și tineri, iar rezultatele nu le putem obține decât aducându-i împreună pe cei care pot face schimbări: jurnaliști, profesori, reprezentanți ai copiilor, parteneri instituționali și organizații ale societății civile. Ne bucurăm că vom continua parteneriatul cu CJI, dezvoltând mai departe acțiuni de educație media menite să provoace schimbări pe termen mediu și lung prin combaterea dezinformării și a știrilor false.

Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România

Pentru a-i ajuta pe jurnaliști să abordeze subiectele sensibile în perioade de criză, demersul strategic al CJI de educație media include sesiuni de formare și mentorat, precum și burse pentru jurnaliști:

Patru întâlniri pentru jurnaliști din România, despre cum să relateze despre subiecte sensibile când nu mai sunt crize și despre dezinformare, fără să o amplifice. Trei dintre aceștia vor primi și o bursă;
Întâlniri cu traineri internaționali, pentru ca 20 de jurnaliști să își îmbunătățească competențele și să poată relata despre refugiați, inclusiv copii. 10 jurnaliști din presa locală vor fi susținuți financiar să realizeze materiale pe astfel de teme.

De asemenea, CJI va evalua și analiza stadiul implementării în universități a cursului „Drepturile copilului şi practica jurnalismului – Ghid pentru studenţi”, îl va revizui și va crea resurse suplimentare care vor aborda și drepturile copiilor refugiați.

Pentru a crește gradul de conștientizare și competențelele privind educația media pentru copii și profesioniștii din comunitatea educațională, programul de educație media include:

A doua ediție a evenimentului de educație media pentru elevi și profesori realizat după modelul „World’s Largest Lesson”, organizată de profesorii din rețeaua CJI și UNICEF, cu sprijinul Ministerului Educației. Materialele vor fi traduse și în ucraineană pentru a putea fi accesate de profesorii și elevii ucraineni refugiați în România;

Traininguri și mentorat pentru tineri și copii din Boardul Copiilor din România și din Consiliul Național al Elevilor. Ulterior, ei vor fi sprijiniți să disemineze noțiunile de educație media prin cel puțin 10 proiecte implementate pentru colegii lor;

Cursuri de educație media de o zi pentru copiii din comunitățile vulnerabile sprijinite de UNICEF, din Bacău și Brașov;

Cursuri de educație media dedicate tinerilor din Ucraina care locuiesc în București;

A doua ediție a conferinței de educație media organizate de CJI – un eveniment ce aduce împreună lideri de opinie, autorități, experți internaționali, profesori și elevi.

În plus, CJI cu sprijinul UNICEF și Romanian American Foundation va finaliza dezvoltarea unui modul de introducere în educație media. Acesta va fi dezvoltat și testat cu parteneri din 10 facultăți din România și va putea fi implementat apoi și de alte universități. Programa finală va fi disponibilă la sfârșitul anului universitar 2022 – 2023.

Proiectul „Educația media – instrument pentru creșterea abilităților de participare civică a adolescenților (faza 2) – Sprijinirea comunităților pentru a fi mai bine protejate de infodemie” se desfășoară în perioada august 2022 – iunie 2023. Proiectul beneficiază de susținere financiară din partea UNICEF și a USAID.

Pentru mai multe informații, contactați:

Centrul pentru Jurnalism Independent: Cristina Lupu, Director executiv, cristina@cji.ro, +40726108245

UNICEF: Cătălin Pruteanu, Media Consultant, cpruteanu@unicef.org, +40726107799

[1] INSCOP Research, aprilie 2021

Articolul Educația media – scut împotriva infodemiei apare prima dată în CJI.