Ghid pentru infuzarea elementelor de educație media la limba și literatura română, pentru clasa a IX-a (Ediția a II-a, 2024)

Zilnic suntem expuși la un volum foarte mare de informații, din surse variate, cu grade diferite de credibilitate, iar autorii acestor informații au intenții mai mult sau mai puțin pozitive. Studiul despre consumul media și relația cu informația a copiilor și tinerilor din România, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în anul 2024 și care a inclus un eșantion reprezentativ la nivel național ne arată că, deși tinerii din România interacționează constant cu media în diferite formate și sunt expuși constant la conținut media în spațiul digital, mulți dintre ei au dificultăți în privința evaluării critice a surselor și a informației care ajunge la ei. În acest context, dezvoltarea competențelor de educație media ale elevilor devine un demers esențial pentru ca aceștia să devină cetățeni care analizează critic mesajele media, își formează opinii echilibrate și pot lua decizii informate pentru ei înșiși, pentru comunitățile din care fac parte și pentru societate, în ansamblu.

CJI a publicat în anul 2023 un ghid pentru infuzarea conceptelor de educație media la limba și literatura română pentru clasa a IX-a. Acest ghid a fost dezvoltat pentru a ajuta cadrele didactice să implementeze activități care să ducă la îmbunătățirea competențelor media ale elevilor lor.

Impresiile împărtășite de către utilizatorii acestui ghid ne-au determinat să facem unele ajustări, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor educaționale ale elevilor și nevoilor didactice ale profesorilor. De aceea vă propunem o nouă ediție a ghidului. Aceasta păstrează aceeași structură, cele 10 lecții propuse identificând explicit competențele specifice disciplinei limba și literatura română și conectându-le, prin obiectivele operaționale ale lecțiilor, cu cele de educație media. Lecțiile descriu pas cu pas modalități prin care profesorul poate să abordeze concepte de educație media la clasă într-o manieră integrată, fără a se îndepărta de obiectivele generale urmărite în cadrul disciplinei pe care o predă. 

Noutatea pe care o aduce această a doua ediție a ghidului este colecția de activități de consolidare propuse în cadrul fiecărui modul tematic, „Pastila de educație media”. Aceasta conține propuneri pentru dezvoltarea și implementarea unor activități de consolidare, atât prin infuzare, cât și de sine stătătoare, care pot fi realizate în contexte educaționale variate. Astfel, deși ghidul este dedicat în primul rând profesorilor de limba și literatura română, acesta poate fi utilizat cu ușurință și de profesorii care predau alte discipline. 

Acest material a fost creat în cadrul Programului de Educație Media, dezvoltat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat strategic cu Romanian-American Foundation (RAF). Materialul beneficiază de o co-finanțare de la Uniunea Europeană prin proiectul BROD (Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media), sub numărul de contract: 101083730 – BROD. Materialul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondation Botnar prin proiectul „Educație media digitală pentru tinerii din România”. 

Materialul reflectă numai opiniile autorilor, iar RAF, Comisia Europeană și Fondation Botnar nu pot fi trase la răspundere pentru nicio utilizare care ar putea fi făcută din informațiile conținute în acesta.

Proiectul „Educație media digitală pentru tinerii din România”, finanțat de Fondation Botnar, este coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT.